GDPR och personuppgifter

GDPR är EU (och ESS:s) nya dataskyddslag som träder i kraft 25 maj 2018. Den innehåller regler som är till för att värna om individens personuppgifter och integritet.

Lagen gäller alla som hanterar personuppgifter, oavsett om man är företag, förening, organisation, myndighet eller privatperson. Den gäller i EU och i ESS men även för länder utanför EU men vars kunder finns i EU.

Det är cupen (arrangören) som är Personuppgiftsansvarig. Cupmate är teknikleverantör men är inte ansvarig för innehållet utan ses som Personuppgiftsbiträde.

Det innebär att Cupen (arrangören) måste upprätta en personuppgiftspolicy och sedan så klart följa den. Cupen (arrangören) behöver ha koll på vilka uppgifter som samlas in via Cupmate (dessa beskrivs i villkoren). När de insamlade personuppgifterna inte längre behövs, måste Cupen (arrangören) ta bort dessa.

Från den 25 maj 2018 kan Cupen (arrangören) aktivera och lägga till sin egen personuppgiftspolicy. Om/när cupen gör det dyker det upp ytterligare ett fält i anmälningsformuläret om att lagen måste godkänna policyn innan de kan anmäla laget.

För lag som redan är anmälda kommer de att kunna godkänna villkoren när de är inloggade på sitt lagkonto. Cupmate rekommenderar att cupen skickar ut information om detta till de anmälda lagen.

Fyra (4) veckor efter cupens sista dag kommer personuppgifter från lag, spelare och domare autmatiskt att raderas av Cupmate. Cupen (arrangören) kan manuellt ta bort personuppgifter tidigare än så om detta krävs. Vilka fält det rör sig om står i villkoren.

Har cupen lagt till egna fält som fylls i när lagen/spelarna/domarna anmäler sig till, raderas även den informationen.

Läs mer om GDPR hos Datainspektionen (Sverige)
Läs mer om GDPR (Eu)
Läs mer om Personuppgifter i idrotten (RF)

Tack för ett superbt och enkelt program."
Daniel Ax, IFK Tumba Fotboll.

Tack för ett underbart stöd i produkten Cupmate. Vi är så otroligt glada att vi hittat hit. Cupen har trots en del regn flutit på fint och såväl barn som ledare och föräldrar har lämnat oss nöjda. Mycket på grund av att det underlättar så mycket för oss. [...] Jag har sällan upplevt service som är i närheten av så bra som den du ger. Tusen tack för allt!"
Peter Mattsson, Pilsbocupen.

Jag är uppriktigt talat arg över att jag inte kände till Cupmate tidigare! Det hade besparat mig så otroligt många nedlagda timmar och sena kvällar med administration."
Adam Stighäll, cupansvarig på The Beach och fd cupgeneral på NLBS.