Föreskrifter 2019

1 kap. – Allmänna bestämmelser

Paragraf 1. Tävlings- och spelregler m.m. I frågor som inte regleras i dessa föreskrifter gäller spelregler för Beach Soccer och, i tillämpliga delar, Svenska Fotbollförbundets (SvFF) Tävlingsbestämmelser (TB). Föreskrifterna avser både dam- och herrtävling.

Det är föreningens, ledarens och funktionärens skyldighet att förvissa sig om och känna till innehållet i förevarande föreskrifter och SvFF:s vid varje tid gällande tävlingsbestämmelser och övriga tävlingsregler.

SvFF äger samtliga marknads- och medierättigheter knutna till denna tävling, men kan till SDF eller arrangerande förening, helt eller delvis, upplåta förfoganderätten till dessa rättigheter.

SvFF:s Tävlingskommitté (TK) har rätt att fatta beslut om tillämpningen av dessa föreskrifter liksom i frågor som i övrigt inte beaktats i dessa föreskrifter.

Paragraf 2. Behörighet och försäkring I match får föreningslag endast bestå av spelare som är medlemmar i föreningen. Det finns dock inget hinder mot att spelaren är registrerad i annan förening än den som spelaren representerar i Beach Soccer.

Fotbolls- och futsalföreningar som bedriver Beach Soccer-verksamhet behöver inte erlägga separat lagförsäkringsavgift. Lagförsäkringsavgiften som erlagts för fotbolls- eller futsalverksamhet gäller även för Beach Soccer-verksamhet.

Spelare som är oregistrerad måste vara försäkrad i enlighet med vid varje tidpunkt gällande försäkringsavtal för att få delta i Beach Soccer-verksamhet. Med oregistrerad spelare avses en spelare som varken är registrerad i föreningen där spelaren avser att delta i tävling eller i annan medlemsförening inom SvFF.

Gällande försäkringsavtal föreskriver för varje Beach Soccer-tävling en premie om 20 kr per oregistrerad spelare som avser att delta. Tävlingsarrangerande förening meddelar uppgifter om spelare och redovisar premien till försäkringsgivaren.

Paragraf 3. Administration Arrangerande förening administrerar gruppspelet i samråd med berört SDF. SvFF administrerar slutspelet.


2 kap. – Tävlingens genomförande

Paragraf 1. Speltid 1.1 Gruppspelet Speltiden är 2 x 12 minuter i enlighet med spelregler för Beach Soccer.

1.2 Slutspelet Speltiden är 3 x 12 minuter i enlighet med spelregler för Beach Soccer.

Paragraf 2. Anmälan Anmälan till gruppspelet sker på sätt som beslutas av arrangerande förening i samråd med berört SDF. I gruppspelet beslutar respektive arrangerande förening, i samråd med SDF, vilken anmälningsavgift som ska gälla.

Anmälan om deltagande i slutspel ska göras på av SvFF anvisat sätt senast den 2 juli 2019. Anmälan ska göras av firmatecknare eller behörigt ombud för föreningen. Anmälningsavgift utgår inte för deltagande i slutspelet.

Lag ska alltid anmälas till och delta i tävlingen i föreningens officiellt registrerade namn.

Paragraf 3. Speldagar Gruppspelet, som anordnas på två spelorter (Stockholm och Kalmar), vilka fastställts av SvFF:s Futsal- och Beach Soccerkommitté, ska vara färdigspelat senast den 1 juli 2019. Slutspelet genomförs den 13 juli 2019 i Långviken, Kalmar.

Paragraf 4. Tävlingsmetod

4.1 Gruppspel I gruppspelet fastställer arrangerande förening, i samråd med berört SDF, tävlingsmetod.
Minst tre föreningar ska vara representerade i varje enskilt gruppspel. En förening kan endast delta i ett gruppspel på dam- respektive herrsidan.

4.2 Kvalificering till slutspelet De första och andraplacerade föreningarna i respektive gruppspel (damer och herrar), kvalificerar sig för deltagande i slutspelet. Förening får endast representeras med ett lag (damer respektive herrar) i slutspelet. Förening som kvalificerat sig för deltagande i slutspel, kan inte överlåta sin slutspelsplats till annan förening.

4.3 Slutspel Slutspelet avgörs genom semifinaler och final (enkelmöten). De segrande föreningarna från semifinalerna går vidare till final och de två förlorande lagen spelar match om tredje och fjärde plats. Vilka som möter varandra i semifinalerna bestäms enligt följande:

Semifinal 1: Lag 1 från Stockholm möter lag 2 från Kalmar Semifinal 2: Lag 1 från Kalmar 2 möter lag 2 från Stockholm

Paragraf 5. Poängberäkning m.m. En match får aldrig avslutas med oavgjort resultat. Vid oavgjort resultat vid full tid sker avgörandet i gruppspelet genom straffsparkstävling enligt spelregler för Beach Soccer.

Vid oavgjort resultat vid full tid sker avgörandet i slutspelet genom förlängning om 1 x 3 minuter. Vid oavgjort resultat efter förlängning sker avgörandet genom straffsparkstävling, enligt spelregler för Beach Soccer. Lag som vunnit match vid full tid får 3 poäng. Lag som vunnit match efter förlängning får 2 poäng. Lag som vunnit match efter straffsparkstävling får 1 poäng. Lag som förlorat match får 0 poäng.

Paragraf 6. Priser m.m.

6.1 Slutspelet, damer och herrar Segrande lag erhåller stora silvermedaljer samt en pokal.

Förlorande finallag erhåller små silvermedaljer.

Tredjeplacerat lag erhåller bronsmedaljer.

Tio spelare och två ledare i respektive lag erhåller medaljer. Utöver dessa har förening möjlighet att – senast 30 dagar efter avslutad tävling – ansöka om ytterligare medaljer till berättigade spelare. Ytterligare medaljer erhålls i förekommande fall mot betalning. Spelare är berättigad till medalj om spelaren deltagit i spel för föreningen i aktuell tävling. Har spelare deltagit i två föreningar som tilldelats medaljer, ska spelaren endast erhålla medalj för spel i den förening där spelaren är registrerad då tävlingen avslutas.

6.2 Kvalificering till Euro Winners Cup Segrande lag i Inofficiellt SM i Beach Soccer, herrar och damer, kvalificerar sig för deltagande i Euro Winners Cup 2020. Berörd förening avgör själva om man önskar delta i tävlingen och deltagande förening står själva för samtliga kostnader i samband med deltagandet.

Paragraf 7. Vakanser m.m.

7.1 Vakanser i samband med gruppspelet Arrangerande förening fastställer, i samråd med berört SDF, turordningslista för tilldelningen av platser.

7.2 Vakanser efter gruppspelet a) Om antalet lag förhindrar arrangör från att genomföra gruppspel, innebär det att endast de tre bäst placerade föreningarna från det andra gruppspelet kvalificerar sig till slutspelet. b) Om vakans uppstår efter gruppspel ska ”bästa ej kvalificerade lag” från det gruppspel som det utträdande laget deltagit i tilldelas den vakanta platsen i slutspelet.

7.3 Slutspel med 3 lag Om endast tre föreningar deltar i slutspelet avgörs slutspelet enligt följande:

Match 1: Andraplacerade lag i gruppspelet möter tredjeplacerade lag i gruppspelet.

Final: Förstaplacerade lag i gruppspelet möter vinnaren i match 1.


3 kap. – Genomförande av match

Paragraf 1. Antal spelare Fem spelare fördelade på fyra utespelare och en målvakt per lag. I gruppspelet bestämmer arrangerande förening, i samråd med SDF, det maximala antalet avbytare. I slutspelet får som mest fem avbytare anmälas på spelarförteckningen och användas i respektive match.

Paragraf 2. Spelarförteckning och domarrapport Spelarförteckning innehållande högst tio, om inte arrangerande förening i samråd med SDF beslutat att tillåta fler avbytare än fem, spelares för- och efternamn samt personnummer ska av vardera lagansvarige upprättas på fastställt formulär. Detta formulär, som också utgör domarrapport, ska lämnas till domaren eller sekretariatet före matchen. Förening ska även till grupp- och slutspelsarrangör innan turnering startar, inrapportera samtliga spelare som ska delta i tävlingen.

Paragraf 3. Bollstorlek Bollen ska ha en omkrets av minst 68 cm och högst 70 cm samt väga minst 400 gram och högst 440 gram. Lufttryck motsvarande 0,4–0,6 atmosfärer vid havsytan i enlighet med spelregler för Beach Soccer.

Paragraf 4. Målstorlek I gruppspelet och slutspelet ska avståndet mellan stolparna vara 5,5 meter och från ribbans underkant till marken 2,2 meter, enligt spelregler för Beach Soccer.

Paragraf 5. Spelplanen Underlaget består av sand. Spelplanen, i såväl gruppspelet som slutspelet, ska vara mellan 26 - 28 meter på bredden och 35 - 37 meter på längden. Spelplanen ska märkas upp med linjer och markeringar enligt spelreglerna för Beach Soccer.

Paragraf 6. Domare I gruppspeIet tillämpas tvådomarsystem. Berört SDF utser domare.

I slutspelet tillämpas tredomarsystem. SvFF:s Domarkommitté utser domare.

Paragraf 7. Tidtagare I slutspelet ska det finnas en tidtagare som assisterar domaren, andredomaren samt tredjedomaren.


4 kap. – Utvisningar, avstängningar och avvisningar

Paragraf 1. Varningar och utvisningar Förseelser som kan föranleda varning eller utvisning framgår av spelregler för Beach Soccer. Ackumulering av varningar tillämpas inte. Därutöver gäller följande.

1.1 Gruppspelet Arrangerande förening fastställer, i samråd med berört SDF, regler för varningar och utvisningar. 1.2 Slutspelet Spelare som ådrar sig två varningar i samma match ska utvisas och får inte återinträda i spelet under pågående match eller sitta på spelarbänken, eftersom spelaren måste lämna planens närhet. En avbytare får inträda på spelplanen två minuter efter att en medspelare utvisats.

Utvisad spelare får inte delta i lagets nästa match i tävlingen. Detta innebär bl.a. att spelare som utvisats i lagets sista gruppspelsmatch inte får delta i lagets första match i slutspelet.

Spelare som utvisas för grov förseelse får inte delta i lagets nästa match i tävlingen. Tävlingsjuryn får därutöver besluta om ytterligare bestraffning enligt 2 kap. paragraf 2.4 TB. Domare ska i domarrapporten lämna särskild redogörelse för de omständigheter som föranlett utvisning för grov förseelse, inklusive en eventuell anmälan till bestraffning enligt 14 kap. RF:s stadgar.

Paragraf 2. Avvisning av ledare Ledare kan avvisas för grov eller lindrig förseelse.

Avvisad ledare får inte återinträda i spelet i pågående match eller sitta på spelarbänken, eftersom ledaren måste lämna planens närhet. Tävlingsjuryn får därutöver besluta om ytterligare bestraffning enligt 2 kap. paragraf 2.4 TB.

Domare ska i domarrapporten lämna särskild redogörelse över de omständigheter som föranlett avvisning för grov förseelse, inklusive en eventuell anmälan till bestraffning enligt 14 kap. RF:s stadgar.


5 kap. – Ärendehantering

Paragraf 1. Tävlingsjury Tävlings- och tävlingsbestraffningsärenden i inofficiella SM i Beach Soccer ska prövas av en tävlingsjury, som ska bestå av minst tre ledamöter. Ledamot får inte delta i prövning av ärende som gäller fråga där ledamoten tidigare berörts som funktionär vid tävlingen eller på annat sätt får anses vara jävig.

Tävlingsjuryn får därvid ålägga avstängning med mer än en match inom inofficiella SM i Beach Soccer, men får inte ålägga tävlingsbestraffning för verkställande utom tävlingen. Tävlingsjuryn under respektive gruppspel utses av arrangerande förening i samråd med berört SDF. Tävlingsjuryn under slutspelet utses av SvFF.

Paragraf 2. Anmälan Anmälan ska ha kommit in till Tävlingsjuryn senast inom 30 minuter från den berörda matchens slut. Endast berörda lag i aktuell match får lämna in anmälan.

Anmälan ska åtföljas av en avgift om 2 000 kr, som betalas tillbaka om anmälan helt eller delvis bifalls. Om avgift inte betalas ska anmälan avvisas.

Paragraf 3. Överklagande Tävlingsjuryns beslut i tävlingsärenden får senast nästa vardag överklagas till TK.

Tävlingsjuryns beslut i tävlingsbestraffningsärenden får senast nästa vardag överklagas till SvFF:s Disciplinnämnd.

Överklagande av tävlingsjuryns beslut ska åtföljas av en avgift om 1 000 kr. Om avgift inte betalas ska överklagandet avvisas.

Information