Vi är Vaksala SK

Vaksala SK

Vaksala SK bildades den 1 mars 2002 och är en idrottsförening i dom norra och östra delarna av Uppsala. Vaksala SK bedriver numera fotboll och innebandy och upptagningsområdet är främst Årsta, Salabacke, Slavsta, Fålhagen, Lindbacken och Skölsta.

Hemvisten för fotboll ligger på Årsta Idrottsplats i Årsta, Uppsala. Där ligger också föreningens kansli. Innebandylagen spelar sina hemmamatcher i IFU Arena på Gränby sportfält. Vaksala SK bedriver också en stor ungdomsverksamhet med båda sporter i stadsdelen Lindbacken.

Historia

Vaksala SK är en sammanslagning av kvartersföreningarna SK Servia och Stäppens IF. Dom båda moderföreningarna bedrev fotboll och andra idrotter i stadsdelarna Årsta och Salabacke och var två utav Uppsalafotbollens största antagonister. Servia var hemmahörande på Skomakarberget i Salabacke och Stäppen i Årstaparken, bara Fyrislundsgatan skilde det två föreningarna åt.

Historien gör gällande att den stora rivaliteten bland föreningarnas aktiva ungdomar i området till slut ledde till att en sammanslagning blev oundviklig. Det gjordes flera försök till sammanslagningar innan man år 2002 lyckades komma överens. Föreningens första ordförande blev Åsa Lindström.

Fotbollen var och är nummer ett inom Vaksala SK men marschen uppåt för innebandyn pågår. Föreningens första lag var pojkar födda 1991 som år 2007 ville spela innebandy istället för fotboll på vintern och då startades innebandysektionen. Satsningen startade dock på allvar runt år 2014/2015 när Urban Mårtensson drog igång Vaksalas innebandyskola för barn födda 2008.

I samma veva startades också lag för barn födda 2006. I och med Urbans idoga arbete började där en satsning på innebandysidan som fortfarande bara växer och växer; idag har Vaksala SK cirka 30 ungdomslag i seriespel och kan därmed också titulera sig som en av de största innebandyklubbarna i Uppsala.

Vaksala SK spelar i gul-svart-randig tröja, svarta shorts och gula strumpor. Dom svarta ränderna i matchtröjan är hämtade från SK Servias svarta tröjor och dom gula från Stäppens gula matchtröjor.

Föreningsnamnet

Namnet Vaksala SK är hämtat från Vaksala socken (numera Vaksala disktrikt)som är ettdistrikti Uppsala kommun. Distriktet ligger ost-nordost om centralaUppsalaoch består av stadsdelarna Fyrislund, Slavsta, Gränby, Salabacke och Årsta samt en landsbygdsdel öster därom (Lindbacken och Skölsta). När föreningarna Servia och Stäppen skulle slås ihop var det naturligt att välja ett namn som representerade de båda föreningarnas geografiska hemvister.

Ungdomsverksamheten

Vaksala SK är en av Upplands största föreningar inom idrotterna fotboll och innebandy med cirka 1500 aktiva barn, vars främsta syfte är att skapa en meningsfull och aktiv fritid för barn och ungdomar.

Vaksala SK består i dag av ett femtiotalfotbollslagoch ett trettiotal innebandylag från 6 år och uppåt. År 2006 blev föreningen utsedd till årets ungdomsförening i Svenska Rikslotteriets TV-gala "Våra Eldsjälar".

Kända spelare

Nathalie Björn, Everton FC (2022) och Filippa Angeldal, Manchester City (2022) har båda Vaksala SK som moderklubb. De båda representerade Sverige vid OS i Tokyo 2021 och bidrog till att Sverige lyckades bärga hem en silvermedalj i fotbollsturneringen.

Linda Sembrant påbörjade sin fotbollskarriär i SK Servia men utveckades till elitspelare i Bälinge IF.Linda har bland annat spelat i Montpellier i franska ligan och i Juventus i Italien. Förutom detta så har hon även spelat ca 150 landskamper för Sverige.

Klebér Saarenpääs modersklubb är Stäppens IF. Klebér har förutom flera framgångsrika år i Hammarby IF även varit proffs i Danmark och gjort 11 A-landskamper för Sverige.