Regelverk

REGELVERK STREETFOTBOLL

Planmått:15x30m

Speltid:1x7 minuter

Spelform: 3v3 med målvakt

Utrustning:Godkända benskydd samt strumpor som täcker benskydden är en stark rekommendation. Det är ej tillåtet att spela med skruvdobb. Man får ej spela med smycken så som halsband, örhängen, armband eller ringar. Att använda tejp för att täcka smycken är ej tillåtet.

Max antal spelare per lag:7 st

Tränare/ ledare:Ingen ledare behövs utan lagen coachar sig själva. Den som anmäler laget ansvarar för lagets administration.

Målvakten:

- Får ta bollen med händerna i straffområdet.

- När målvakten fångat bollen får hen inte ta bollen med händerna en andra gång efter att ha släppt den. Gör hen det får andra laget börja med bollen från sin planhalva.

- Målvakten får inte göra mål genom att kasta bollen direkt i motståndarnas mål, sker detta får andra laget börja med bollen från sin planhalva.

- Målvakten får enbart kasta ut bollen eller lägga ner bollen till sig själv och slå en passning med fötterna.

- Vid avsiktligt/medvetet tillbakaspel med fötterna får målvakten ej ta bollen med händerna. Görs detta döms straff.

- Målvaktsbyte får ske när som helst under matchen under förutsättning att bollen är ur spel, dock måste domaren alltid informeras innan bytet sker.

- Om målvakten får rött kort ska hen själv sitta av sin utvisning, det får inte göras av en utespelare

Avspark:Avspark används inte. Spelet startar genom att domaren kastar in bollen på planen.

Avspark efter mål:Vid mål så börjar det lag som släppte in målet med bollen från sin planhalva. Spelaren kan starta i gång spelet så fort domaren blåst.

Utvisning:Domaren ska alltid i första hand prata med en spelare som gjort sig skyldig till ett regelbrott. Domaren kan även välja att kalla till sig hela laget för att lugna ner situationen. Spelaren får då möjlighet att förklara sitt beteende och en stund att lugna ner sig.

Gult kort används inte i Streetfotboll utan ersätts med dialog enligt ovan. Om spelaren inte tar vara på denna möjlighet har domaren rätt att i nästa läge ge spelaren ett rött kort.

Situationer och exempel på vårdslöst beteende som leder till direkt rött kort:

- Använder överdriven kraft – När en spelare använder mer kraft än vad som behövs och på så vis kan skada en motspelare.

- När en spelare sparkar eller försöka sparka en spelare.

- När en spelare knuffar en spelare.

- När en spelare slår eller försöka slå en spelare, även skallning.

- När en spelare tacklar med foten eller annan del av kroppen.

- När en spelare biter en annan spelare.

- När en spelare stoppar en klar målchans på otillåtet sätt.

Spelaren som tilldelas det röda kortet blir utvisad under två minuter. Under denna tid får laget spela med en spelare mindre. Efter två minuter kan en avbytare komma in och ersätta den utvisade spelaren. Den spelare som tilldelats det röda kortet är utvisad resten av matchen men fri att spela i nästa.

Straffspark:Straffspark utdöms vid rött kort oavsett vart på planen det delats ut. Bollen måste ligga still på straffpunkten och det ska tydligt framgå vem som ska lägga straffen. Målvakten ska ha minst en fot på mållinjen och vara vänd mot motståndaren tills dess att bollen har sparkats. Övriga spelare ska vara bakom straffpunkten, utanför straffområdet.

Frispark:I Streetfotboll används inte frispark. Om en spelare bryter mot en regel eller gör något mot en spelare i motståndarlaget på ett sätt som domaren anser är oaktsamt blåser domaren av spelet och kastar in bollen till det andra laget som då får börja med bollen från sin planhalva.

Domaren kan blåsa av spelet blåser till följd av att en spelare:

- Angriper en spelare med överkroppen.

- Hoppar mot en spelare.

- Håller i staketet

- Fäller eller försöka fälla en spelare.

- Avsiktligt rör bollen med armen eller handen.

- Håller fast en motspelare.

- Hands.

- Oaktsamhet – När en spelare inte är uppmärksam, inte är försiktig eller inte tar hänsyn till när spelaren försöker erövra bollen.

Återupptagande av spel:Om bollen går över sargen/sidlinjen börjar det lag som inte sköt ut bollen med bollen från sin planhalva. Spelaren kan starta i gång spelet så fort domaren blåst.

Maskning: Om det är tydligt att en spelare maskar med bollen för att få tiden att gå ska domaren blåsa av spelet och slänga in bollen i mitten av planen igen för att starta i gång spelet. Om ett lag vid upprepade tillfällen maskar ska domaren blåsa av spelet och låta det andra lagets starta med bollen på deras planhalva.

Information