Spelplanen
Samma som handbollens gula linjer, och vi använder handbollsmålen. Undantag närmast läktaren där en svart tejpad linje ersätter den gula linjen. Detta pga avbytarbänkar.
Skor med färgade sulor är ej tillåtna i hallarna.

Antal spelare / ledare
5 spelare på plan, varav en är målvakt. Högst 7 avbytare får användas per match. Spelare som inte deltar i matchen får ej vistas på avbytarbänken, de hänvisas till läktaren.
För många spelare på plan innebär varning. Max 2 ledare på bänken i varje lag är tillåtet.

Spelarbyten
S.k "flygande byten" är tillåtna, gäller även målvakten. Målvakten måste bära avvikande tröjfärg (väst är tillåten på utespelare). Byten får endast ske vid markerade platser. Felaktigt byte innebär varning.

Speltid
Normal speltiden är 1x12 minuter i gruppspel och slutspel, förutom i A-finalen, som spelas 1x15 minuter.

Vid annan tävlingsform (t.ex. klasser utan slutspel) kan speltiden justeras.

Klockan stannas på domarens tecken vid onaturliga avbrott.

Laguppställning
Laguppställning skall lämnas till sekretariatet senast 15 minuter innan första match. Lagrapport

Bollen ur spel
När hela bollen passerat hela sid - eller mållinjen, är den ur spel.

Boll I taket
Bollen är ur spel, när den vidrör taket. Till taket räknas alla nedhängande redskap som är fästa i taket. Om bollen träffar taket eller nedhängande redskap skall spelet sättas igång av det ej felande laget, med inspark från den sidolinje som är närmast tak/redskapsträffen.

Otillåtet spel
Alla glid- och skuldertacklingar är förbjudna

Avspark
Vid matchstart ersätts avspark med nedsläpp. Efter mål sker vanlig avspark, avståndet till motståndaren skall vara minst tre meter. Mål får göras direkt på avspark.

Inspark
Inspark blir det när bollen passerar sidlinjen, motspelaren skall då vara fem meter från bollen.
Bollen skall ligga stilla på linjen vid utförandet. Insparken får ej gå direkt i mål.
Inom 4 sekunder från det att bollen är på plats måste den spelas. Vid felaktig inspark går bollen över till andra laget.

Straffspark och hörnspark
Vid straff- eller hörnspark skall motståndaren befinna sig fem meter från bollen.
Vid straffspark skall målvakten vara på mållinjen. Målvakten får flytta sig i sidled, men ej framåt eller bakåt innan straffsparken lagts. Straffen går från heldragen gul linje.

Frispark
Vid frispark skall motståndaren befinna sig fem meter från bollen. Alla frisparkar är direkta.
OBS! Futsalregeln "frispark med fritt skottfält" efter var sjätte regelbrott är borttagen.

Målvaktskast "död boll"
När bollen genom att passera kortlinjen varit "död" skall målvakten sätta igång spelet genom att kasta bollen i spel ur eget straffområde. Bollen får kastas direkt in på motståndarens planhalva. Vid målvaktskast skall mottagande utespelare befinna sig utanför straffområdet. Målvakten skall inom fyra sekunder från den stund han fick kontroll på bollen utföra målvaktskastet.
Futsalregeln "När målvakten kastat ut bollen får han inte vidröra bollen förrän den spelats av en motståndare eller passerat mittlinjen" är borttagen. Det är tillåtet att använda målvakten för tillbakaspel direkt bara målvakten använder fötterna.

Målvaktskast / spark (räddning)
Målvakten får efter en räddning sparka och kasta bollen över hela planen. Bollen får ej kastas direkt i motståndarens mål men däremot sparkas in i mål.

Spel till egen målvakt
Vid avsiktligt spel till egen målvakt är det ej tillåtet att denne tar bollen med händerna.
Detta gäller i alla åldersklasser.

Spelare
Spelare får endast deltaga i ett lag per åldersgrupp. Spelare som ej upptagits i laguppställningen får ej sättas in under turneringens gång. Spelare får inte bära smycken m.m. som kan skada andra.
Ansvariga ledare skall åtgärda sådant före match.

Åldersdispens enligt SmFF regler för Futsal vilket säger 1 spelare 1 år äldre än den klass man spelar i  per match. Gäller utan ansökan

Varningar
Två varningar i samma match medför utvisning i resten av matchen. Grov förseelse medför utvisning direkt. Det lag som drabbas av utvisning får efter 2 minuter sätta in en ersättare för den utvisade spelaren. Spelare som utvisas får ej deltaga i sitt lags nästkommande match i turneringen.
Tävlingsledningen har rätt att stänga av spelare resten av turneringen vid grov utvisning.
Om mål gjorts innan de 2 minuterna gått gäller följande: Om det är spel 5 mot 4 alt. 4 mot 3 och det lag som har flest spelare gör mål får det lag som har 4 el. 3 spelare komplettera med en spelare.
Om båda lagen har samma antal spelare fortsätter lagen med samma antal spelare.

Slutspelsmatch
Vid oavgjort resultat i slutspelsmatch avgörs matchen med "Golden Goal". Lagen startar då med 3 utespelare. Efter 2 min avbryts matchen och man plockar ut ytterligare en spelare. Matchen fortsätter därefter tills den är avgjord.

Fusk
Kommer det till tävlingsledningens kännedom att ett lag fuskar, t ex med personnummer, så får laget spela vidare utan poäng om det sker i gruppspel. I slutspelsmatch döms laget till förlust. Därefter anmäls detta till lagets förbund.

OBS! Eventuella protester skall lämnas skriftligt till sekretariatet av lagets ansvariga ledare senast 15 minuter efter det att matchen slutspelats. Domslut går ej att protestera emot. Protestavgiften som är 500:- skall erläggas samtidigt. Denna avgift återfås om protesten godkännes. Tävlingsledningens dom kan inte överklagas.

Varmt välkomna till en spännande turnering!