Regler

Kubbregler 2025

Spelets delar och uppsättning  
Spelplanen är 8 x 5 meter.  

Linjerna är trådtunna och anses gå i mitten av planbegränsningspinnarna. Knektarna på baslinjen ska placeras mitt på linjen. Kungen ska placeras i mitten av planen.  

För spelets ingående delar, se bild längst ner:
1: Kung, 2: Knekt, 3: Kastpinnar, 4: Hörnpinne, 5: Baslinje  


Matcherna  
Matcherna är 15 minuter långa (i finalen finns ingen tidsbegränsning).

Lagen agerar gemensamt domare. Vid frågor om regler eller vi behov av hjälp, ta kontakt med sekretariatet eller någon funktionär i grön crew tröja.

Alla i laget förväntas delta aktivt i matcherna.   


Så startar ni matchen  
Vilket lag börjar kasta? Det avgörs genom att en person från varje lag kastar en kastpinne så nära kungen som möjligt. Det laget som kommer närmast kungen (utan att fälla den) får börja kasta. Fäller ett lag kungen får andra laget börja kasta.  


Kasta pinnarna  
Kastpinnarna får endast kastas med underhandskast och med pinnen längs kastriktningen, så kallade helikopterkast/på bredden är förbjudna.  

Helikopterkast med kastpinnarna är otillåtet och fällda knektar reses upp.

Kastning av pinnar - helikopterkast
Ett kast anses vara ett "helikopterkast" när kastpinnen roterat mer än 90 grader (ett kvarts varv) horisontellt innan den träffar någonting – alltså även marken. "Väderkvarnskast", kast där pinnen roterar vertikalt är tillåtna. Skillnaden mellan helikopter och väderkvarnskast är 45 grader vinkel på rotationen.

Som kast räknas när "kastad" pinne blir liggande med minst halva pinnen förbi aktuell kastlinje.

Kastning – övertramp
Båda fötterna, ska vid kastet vara bakom aktuell kastlinje samt innanför sidobegränsningslinje. Det är tillåtet att luta sig framåt vid kastning och således stå på endast ett ben, benet som är i luften kan vara utanför sidolinjen.

Kastställningen är stående.

Aktuell kastlinje är i linje med den knekten som står längst fram på egen planhalva (gäller inte vid kast mot kung).

För rullstolsbundna kastare räknas centrum på rullstolshjulen som fötter.

Icke kastande lag ska vara bakom egen baslinje när motståndarna kastar. Respekt för motståndarna gäller när de kastar och under hela matchen. 

Knektar får ej flyttas ur position för att kastaren ska få en bättre kastställning.

Om det är uppenbart att linjen (den oranga tråden) gjorde att knektarna föll, ska de ställas upp igen.   


Kasta in och resa knektar  
Vid utkastning av knektar kastas först alla aktuella knektar, därefter kastas de om som då ligger "ogiltigt". Ligger då någon knekt ogiltigt igen blir den "straffknekt". Laget har alltså endast två omgångar på sig att kasta in knektarna, inte två per knekt.  

En fälld knekt försvinner aldrig ur spelet utan kastas alltid till motståndarens planhalva. Vi kör alltså inte med döda knektar.  

"Straffknekt" innebär att motståndaren får placera knekten var som helst på sin egen planhalva. Knekten får dock inte ställas närmare kungen, hörnpinnen eller mittpinnen än en kastpinnes längd.

Knektarna får kastas på tvären men fortfarande bara med underhandskast, alla knektkast sker från baslinjen.  

Knektar som fällts omkull och ställer sig upp igen räknas som fälld. För att räknas som fälld ska alla fyra hörn ha lämnat marken.  

Knekt som fälls av misstag, reses bara upp igen.  

Resning av knektar och lutande knektar. Knektar reses över rak kant = 2 hörn i marken. Vi kör inte med så kallad nock utan knektarna reses där de hamnar oavsett om de knockat en annan knekt eller inte. 

Resning av knektar görs av motståndaren. Om knekten kan resas in på rätt planhalva måste motståndaren göra det.  

Då knektarna ligger i samlad hög, måste ni börja med de som ligger ovanpå och de som lutar. De som ligger ovanpå förs över närmsta kant, lutande knekt måste ställas upp där den redan har hörn i backen. Om en knekt lutar ovanpå andra knektar och alltså har ena änden helt fri och den andra mot en annan knekt istället för mot marken så förs knekten mot den kant där änden är fri.  

Om minst halva knekten är över linjen efter den rests upp är den inne.  

Lutande knektar: Ta bort allt omkring knekten och se om den faller, om den förblir stående rättas den till innan nästa kastomgång.  

Knekt som blivit träffad av pinne men inte faller räknas som fälld ifall den faller någon gång under kastomgången. Ingen tid gäller. Efter sista pinnen är kastad får försvarande lag rätta till knektarna.  

Skulle en basknekt fällas innan alla fältknektar har fällts, reses den upp och räknas fortfarande som basknekt.  


Kast mot kungen  
När man har kastat ner alla motståndarnas knektar är det dags att ta kungen.  

Kungen ska kastas ner från baslinjen.  

Misslyckas man med att kasta ner kungen fortsätter spelet som vanligt.

Kungen får endast fällas vid spelets avslutning. Fälls den innan dess av kastpinne eller knekt har det lag som kastade förlorat med 0-5.  

Kungen får rättas till mellan kastomgångarna.


Vem vinner matchen?   

1. Man kastar ner motståndarens knektar och kastar sedan ner kungen.

2. Man har flest knektar på sin baslinje.

3. Har båda lagen lika många knektar på baslinjen slutar matchen oavgjort.  

4. (Gäller  enbart i slutspelet). Duell där det gäller att försöka få ner motståndarens knektar från baslinjen. Lagen ställer upp sina fem knektar på baslinjen igen. En omgång där man har sex kast på sig per lag. Det laget som får ner flest vinner matchen.  

Vid WO blir resultatet 5-0. 


Vilket lag vinner gruppen?
1. Flest poäng

2. Bäst målskillnad

3. Duell  där det gäller att försöka få ner motståndarens knektar. En omgång där man har sex kast på sig per lag. Det laget som får ner flest går vidare.

Ettan i alla grupper går till åttondelsfinal. Utöver detta går de 5 bästa tvåorna vidare till åttondelsfinal. För de grupper som har fler lag i gruppen (ex grupp H) kommer resultatet från det sista laget i den gruppen att räknas bort vid jämförelse mot de andra grupperna. Sedan jämförs först poäng, därefter målskillnad och slutliken duell enligt punkt 3.


Poäng  
2 poäng vid vinst

1 poäng vid oavgjort  


Målskillnad  
Antal knektar man har kvar på sin baslinje minus antalet knektar motståndaren har kvar på sin baslinje (fem knektar - tre knektar = 5-3 i resultat och +2 i målskillnad för vinnande lag och -2 för förlorande lag).

Slår man ner kungen vid fel tillfälle blir resultatet 0-5. Dvs det laget som slog ner kungen får 0 och andra laget får 5.

Efter matchen ansvarar båda lagen för att rapportera in resultatet till funktionärerna. Funktionärer kommer att gå runt vid banorna i gröna tröjor med crew på ryggen. Funktionärer sitter även i sekretariatet.   

 

-->

Sponsorer