Regler five a side

SPELREGLER I FIVE A´SIDE F11, P11, F13, P13, F15, P15, P17, Herr & Dam

Spelare: Målvakt plus fyra utespelare. Spelare får endast delta i ett lag i sin åldersgrupp

Utrustning: Endast skor för inomhusbruk är tillåtet, benskydd är obligatoriskt

Matchtid: 1x13 för P/F 11 och P/F13 i gruppspelet, kvarts- och semifinaler, 2x10 i finalen.

1x18 (P/F15, P17, Dam och Herr) i gruppspelet, kvarts- och semifinaler, 2x10 i finalen.

Byten: flygande byten är tillåtet, men målvakt får bara bytas vid avblåsning, alla byten sker vid mitten. I suddendeath får man byta målvakt, men den som startar måste stå genom hela den matchens sudden

Bollen i spel: Fyra sekunder gäller så fort bollen varit död och den som skall genomföra igångsättandet fått bollen, gäller både utespelare och målvakt.

Bollen ur spel: När hela bollen passerat kort eller långlinjen, vid träff i taket blir det frispark ute vid långlinjen för motståndarlaget

Målvakten: Måste kasta/rulla ut bollen utanför sitt straffområde varje gång bollen varit död. Så fort bollen varit död får målvakten ALDRIG kasta den över mittlinjen utan att det rört någon annan spelare eller golvet på sin egen planhalva, däremot om målvakten fångar bollen under spelet får han/hon rulla ut den till sig själv utanför sitt straffområde, sen är det tillåtet att skjuta över mittlinjen

Otillåtet spel: Alla glid- eller skulder tacklingar är förbjudna, liksom allt liggande spel. Målvakten är undantagen regeln, men bara innanför sitt eget straffområde

Utvisning/Varning: Två varningar samma match medför utvisning, grov förseelse medför utvisning direkt och kan rapporteras till förbundet. Domaren ska då lämna en särskild redogörelse. Utvisad spelar får ej återinträda i matchen och ej deltaga i nästkommande match, däremot får en avbytare ersätta spelaren efter två minuter. Felaktigt byte under spelet bestraffas med utvisning två minuter

Felaktigt byte vid spel en mot en i sudden bestraffas med straffspark

Förseelse som leder till varning vid spel en mot en i sudden bestraffas med straffspark och utvisning i två minuter. Annan spelare får sättas in och spelare får byta tillbaka vid första döda boll efter två minuter

In-, hörn-, fri- och straffspark: Fem meters avstånd gäller, bestraffas med varning vid upprepad förseelse. Mål får inte göras direkt på inspark. Alla frisparkar är direkta

Vid straffspark är inga returer är tillåtna, antingen döms mål, hörna eller målvaktens boll.

Spel till egen målvakt: Avsiktligt spel till egen målvakt är bara godkänt från elva år och yngre.

Dispenser: Två överåriga (ett år äldre) är tillåtet i alla åldersgrupper upp till P17.

Obs! Det är fortfarande ledarmoralen som gäller. Detta är ingen toppningsregel utan en social regel.

Spelform: Gruppspel, kvartsfinaler, semifinaler och final (2x10min)

1. Antal poäng 2. Målskillnad 3. Flest gjorda mål 4. Inbördes möte 5. Lottning

Vid samma poängställning mellan fler lag än två avgör 1. Målskillnad, 2. Flest gjorda mål, 3. Lottning

Vunnen match ger tre poäng, oavgjord en poäng och förlust noll poäng

Vid oavgjort resultat efter ordinarie matchtid i kvarts-, semifinal eller i final tillämpas sudden-death. Det innebär att man efter varje minut stannar klockan och varje lag plockar av en spelare från planen, spelet startas därefter med nedsläpp vid mittpunkten.

Sedan kör man på tills endast målvakt plus en utespelare återstår, därefter rullar klockan tills man får ett avgörande.

Byten under sudden är tillåtet, men endast på utespelare, målvakten måste bytas före starten av sudden, den målvakt som startar måste stå hela sudden-detah.

Protester: Eventuella protester och bedömningar enligt ovan avgörs av tävlingsjury bestående av Tingsryd Uniteds huvudfunktionärer aktuell speldag. Protestavgift på 300kr betalas i samband med inlämnad protest.

Protesten skall vara skriftlig och inlämnad senast 15minuter efter aktuell match. Protestavgiften återbetalas om protesten godkänns.

Kombinerade lag:I kombinerade lag är spelarna registrerade i olika föreningar och kan representera såväl den egna föreningen som det kombinerade laget.

Licenser: Spelare skall anmäla sig i den klubbs namn som spelaren är licensierad i! Tillhör spelaren annan klubb och vill delta i Tomtecupen är det dispens från den licensierade klubben som gäller!

Övrigt: Gäller svenska fotbollsförbundets regler och tävlings bestämmelser.

Punkterna SPELFORM och PROTESTER i spelregler för sargspel gäller även i five a´side