TÄVLINGSBESTÄMMELSER

Tävlingsbestämmelser GA cup 2020, arrangör FC Gute i samarbete med Gotlands Media.

Nedanstående gäller för genomförande av tävlingsklasserna och de öppna klasserna i GAcup 2020:

• Sv Fotbollsförbundets regler för futsal gäller i alla klasser, även i öppna klasser. Undantagen i GA-cup är, ingen time-out, rullande speltid, ingen begränsning i antalet spelare på bänken och att gula kort stryks vid matchslut samt att i klasserna för 12 år och yngre och för de öppna klasserna gäller ej regeln om otillåtet tillbakaspel till målvakten.

 • Licenser krävs för alla spelare i tävlingsklasserna och i de öppna klasserna. Futsallicenser ska finnas för spelare från 15 år och äldre. Den ska registreras senast den 1/4 det år ungdomen fyller 15 år. Ungdomslicens gäller för 12-14 år ungdomar. Medlemskap i förening/ungdomsregistering krävs för alla ungdomar. Föreningarna gör registreringarna på Fogis. Alla spelare i de öppna klasserna ska ha futsallicens. Den kan registreras av eller i ev. moderklubb. FC Gutes personal kan också vara behjälplig vid registrering.
 • I tävlingsklasserna 13 år och äldre ska avbytare bära västar som byts mellan spelare och avbytare. Lagen uppmanas ha egna västar med sig till matcherna. I övriga klasser behöver lagen inte göra västbyten.
 • Turneringen avgörs genom gruppspel samt slutspel med kvarts-, semi- och final i resp. klasser. I gruppspelen upprättas serietabellen efter mest poäng, bäst målskillnad, mest gjorda mål, inbördes möte och vid allt detta lika, genomförs lottning för att skilja lagen åt för att gå vidare till slutspel eller för att få viss plats i serietabellen.
 • I klasser med bara en grupp möts 1:an och 2:an i final eller i semifinaler mellan 1-4 resp 2-3.
 • I vissa klasser är lagen seedade utifrån serieresultat eller serietillhörighet 2019. I herrseniorer kommer att finnas några inbjudna lag. Herr- och damseniorer är uppdelade i flera divisioner i gruppspel med fem eller sex lag, om tillräckligt antal lag anmäler sig.
 • Vid oavgjort resultat i 3:e prismatch, kvartsfinal, semifinal och final, sker straffsparkstävling direkt. Sudden death-straffar genomförs, dvs det lag som först gör mål medan motståndaren missar i en omgång, vinner matchen.
 • Samma spelare får delta i två åldersgrupper, dock endast i lag från samma förening. Detta gäller tävlingsklasserna. Man kan delta i en tävlingsklass och även delta i öppen klass eller i två olika öppna klasser. Spelare är inte automatiskt bunden att spela i samma klubb i vilken denne har registrerad fotbollslicens. Dispens krävs dock för att kunna spela i annan förening. Föreningarna måste vara överens om att byte ska kunna göras i GAcup. Spelare i damer och herrar seniorer får bara delta i ett lag i dessa tävlingsklasser, men kan delta i öppen klass samt i tävlingsklass.
 • Laguppställning skall skrivas in på lagets sida på www.gacup.se innan lagets första match. Laguppställning kan bara lämnas på detta sätt. Inga pappersskrivna laguppställningar emottages av sekretariatet. Om laget inte lagt in laguppställning riskerar laget att förlora på walk-over. Även spelare som inte ska spela första matchen ska läggas in innan första match. I tävlingsklasserna har deltagande föreningar och ledare ansvar för detta. Notera att i ungdomsklasserna kan man få delta i två lag i samma förening, men dispens ska ha medgivits i förväg. I seniorklasserna får man bara spela i ett lag i föreningen. I de öppna klasserna ska alla spelare som ska delta i turneringen, ha tagits upp på laguppställningen från början, även de som inte spelar första matchen.
 • Lagen får ha en överårig spelare på plan utan dispensansökan. Spelaren får dock bara vara ett år äldre än klassens ålder. Undantag från detta kan medges föreningar, i de fall det handlar om målvakter, som är två år äldre. Man får ha flera överåriga spelare i laguppställningen, men bara en på planen samtidigt.
 • För veteranklasserna gäller åldersgränsen 35 år (spelaren ska ha aktuell ålder 2020) och äldre.
 • Spel för i de yngsta klasserna från sju-tolv år redovisas inga matchresultat, ingen tabell och inget slutspel genomförs.
 • Barnklasserna för 7-9 år är öppen endast öppen för Gotlandsföreningar.
 • Barnen 7 och 8 år spelar 3-3 –matcher. Sv FF:s regler gäller, se länk https://www.sisuidrottsbocker.se/produkt-kategori/idrotter/fotboll/?filter_master-attribut=domare
  • Spelformen 3-3 genomförs på futsalplan som delas upp i tre delar med innebandysarg runt planen. Speltiden är 2x4min med en minuts paus mellan perioderna. Sju spelare per lag tillåts vara med. Lagen sätts ihop av pojkar och flickor – fritt antal av varje kön.

• Dispenser. Grundprincipen är att spelare deltar i ett lag i en förening. Undantag kan göras för följande, för vilket FC Gute kan ge dispens:

- Målvakter kan få delta i två lag.

- Spelare kan ha moderklubbslicens, men i cupen få provspela annan förening, men dock bara spela i en förening.

- Spelare kan delta i flera lag i samma förening, i yngre och äldre åldersklasser. Dock kan man inte delta i mer än ett seniorlag, dvs. inte i mer än en av klasserna herrar A, B och C. Detsamma gäller för damseniorer om det blir flera damseniorklasser.

- Spelare kan också delta i lag i olika öppna klasser. Dock tas ingen hänsyn till sådan kombination när spelprogrammet läggs.

- Har lag fått dispens för spelare ska det muntligen meddelas motståndarlag före avspark i varje match laget spelar.

• Följande matchtider gäller för de olika klasserna. För veteraner, seniorer, juniorer och ungdomsklasserna 13 år - 16 år och öppna klasser, 18 min med 4 acc direkta frisparkar. För barnklasserna 12 år och yngre är speltiden 13 min med 3 acc direkta frisparkar. Acc straffar innebär att straff läggs från plats där förseelsen inträffade eller yttre straffpunkten (10-meters) på 5:e frisparken i 18 minuters match och på 4:e i 13 minuters matcher.

I barnklasserna 7-8 år tillämpas inte straffsparkar.

 • Sv. Fotbollsförbundets futsalregler gäller med vissa undantag, se ovan. Futsalregler finns att läsa http://fogis.se/futsal/
 • Vid alla utvisningar är spelare automatiskt avstängd i nästkommande match i åldersklassen. Därefter kan hen delta i laget igen. Vid grov utvisning får spelaren stå över nästa match. Juryn behandlar ärendet utifrån domarrapporten och påföljd meddelas därefter.
 • Ev. bestraffning under GAcup följer i förekommande fall med spelaren till annat aktuellt lag oavsett klass och till andra tävlingar om juryn eller Gotlands FF så beslutar.
 • Inlämnad protest skall åtföljas av 500:- med kontant betalning och behandlas av tävlingsjuryn. Pengarna återfås om protesten går igenom. Protest kan endast gälla om motståndarlaget exempelvis när de spelat med okvalificerad eller ej dispensgodkänd spelare eller liknande. Allt som har med FC Gutes arrangörsansvar, exv. domarinsatser, godkännande av dispenser, lottning, etc., att göra, kan anmälas till Gotlands FF efter cupen och kan inte avgöras under pågående turnering.
 • Om lag uteblir från match och tvingas lämna walk-over får motståndarna tre poäng och segerresultatet bli 2-0. Det kan inträffa om laget inte lagt sin laguppställning på lagets sida www.gacup.se Dessutom kommer lag som uteblir från spel att faktureras omkostnadsavgift, som är den dubbla alt tredubbla anmälningsavgiften för klassen.
 • Om spelare ska spela i flera lag i samma förening ska dispens vara godkänd före första match. Likaså om man vill spela i annan förening än den man har licens. Dispensansökan ska ha gjorts till cupansvarig.

CUPANSVARIG

gacup@fcgute.se

Fredrik Karlsson, FC Gutes kansli, Gutavallen, gacup@fcgute.se telefon 0704-382 204